Coach vagy pszichológus

2019.12.24


Kedves olvasó! Talán már benned is megfordult a kérdés, melyikre van szükségem? Egy coachra, vagy egy pszichológusra?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. A választ a célban keresd. Ha az elérendő cél, egy rövidebb időn belül megvalósítani kívánt cél, akkor coachot, míg ha egy folyton visszatérő probléma megoldásához keresed a kulcsot, akkor pszichológusra van szükséged.

A coach egyik jellemzője, hogy a jelenlegi állapotodból vezet a jövőd felé, míg a pszichológus, valamilyen múltbéli elakadás feloldásában segít ahhoz, hogy a jelenedet a legteljesebben tudd megélni.

Ami még nagyon fontos, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Nem zárja ki egymást az, hogy egyszerre járj pszichoterápiába, és vegyél igénybe tanácsadást egy coacnál. Sőt, így biztos, hogy olyan léptékben, és ütemben kezdesz majd el haladni a saját, a számodra legkívánatosabb utadon, hogy a környezeted nem is fogja érteni, mi történik veled. És erre csak egy garancia van. Ha kipróbálod.

Természetesen lehetnek átfedések, hasonló eszközök, elemek, de a visszatérő területek visszatérő feladatokara utalhatnak.  A coach nem pszichológus, a pszichológus sem coach, még akkor sem, ha nyomokban tartalmazhat némi hasonlóságot is a kettő. Miért? A válasz egyszerű, mint már említettem. Mindkettő más területre fókuszál az életedben.

Kalandra fel. Nincs idő a semmittevésre.